In verschillende delen van de wereld hanteert men een Ozon alarm wanneer de gemeten niveaus boven bepaalde waarden uitstijgen. Hier kunt het “chemical of the week” verslag lezen dat gaat over Ozon http://scifun.chem.wisc.edu/chemweek/ozone/ozone.html

Daarin staat dat in bepaalde staten van Amerika het alarm afgaat als de situatie boven de grens van 100 ppb (deeltjes per billion) komt gedurende een periode van langer dan 4 uur. In ons geval meten we pieken tot boven de 200 en een situatie van boven de 100 van 6 uur aan een stuk.

Ozon pieken regelmatig 6 uur lang boven de 100 ppb

Ozon pieken regelmatig 6 uur lang boven de 100 ppb

Dit is de huidige zomerse situatie in Eindhoven die waarschijnlijk de komende dagen zal verergeren nu er nog volop gewerkt wordt en de vervuiling van het verkeer (NO2) reageert met UV stralen en zo meer O3 (ozon) vrij lijkt te komen. We zullen het de komende dagen meten en via de social media bekend maken. Ozon reageert daarbij ook onder bepaalde luchtvochtigheid met andere deeltjes of gassen (barbecue bijvoorbeeld) waardoor er allerlei gevoeligheden en ongemakken op kunnen treden.

Via deze informatie pagina kunt de gezondheid effecten lezen van ozon

http://www.airqualitynow.eu/nl/pollution_health_effects.php

image