Op 6 november kwamen 5 dreamteams bij elkaar om 5 maatschappelijke thema’s uit te werken als Smart City business case vanuit een Open Data (via twitter met #odsc) perspectief. De thema’s waren:

* luchtkwaliteit
* mantelzorg
* energie
* een dagje strand
* leegstand

Twee bedragen van 4000€ konden worden gewonnen om de plannen verder uit te werken.
image

Het winnende team was luchtkwaliteit (56! Mijn stem er nog opzetten omdat het niet online kon wegens kapotte telefoon).

image

Christine Stous (Longfonds) neemt de 4000€ in ontvangst

image

De luchtkwaliteit pitch bleek de winnaar

Onder bezielende leiding van Christine Strous van het Longfonds was een briefing opgesteld en had zij samen met Rien Bout van het ministerie IenM inspirerende mensen uitgenodigd uit deze boeiend wereld vol innovatie en initiatieven.

image

Het dreamteam luchtkwaliteit

Het dreamteam bestond uit zo’n 20 mensen met diverse achtergronden maar allemaal dezelfde passie en gedrevenheid rond luchtkwaliteit. Aanwezig waren, naast de genoemde ministerie IenM en Longfonds, sensor ontwikkelaars, data experts, AiREAS, RIVM, Rijkswaterstaat, TNO en Milieudefensie. Veel bekende gezichten dus voor ons allemaal uit het landelijke netwerk.

Uit 3 ideeën werd toch weer een low cost sensor voor privé gebruik binnen en buiten geopperd en als pitch voorbereid. Vanuit Open Data perspectief sloeg dit aan bij de jury.

Voor AiREAS
Het belangrijkste van de dag was niet de prijs noch het idee maar de mogelijkheid om in co-creatie op landelijk niveau aandacht en commitment te vragen voor een van de grootste uutdagingen aller tijden. Dat is gelukt. Twitter stond roodgloeiend over luchtkwaliteit. Het team heeft wat te vieren en door te pakken nu we lekker bezig zijn, én luchtkwaliteit is neergezet als kans voor overheid, bedrijfleven, burgers en wetenschappers binnen de economie van Business Cases.