AiREAS krijgt regelmatig vragen van bezorgde mensen uit heel Nederland die met vermeende luchtvervuiling worstelen. Vaak is dit zichtbaar in huis door stof op de meubels. Men wil dan graag oplossingen maar die blijken niet altijd even eenvoudig. Wij leggen de vragen neer bij onze deskundige partners. Soms zijn dat de wetenschappers, gespecialiseerde ambtenaren maar ook fabrikanten van luchtzuiveringssystemen of andere oplossingen.

Vandaag: Geacht AiREAS, ik woon in een nieuwbouwhuis met ventilatie en afzuigsysteem. Ik verwacht eigenlijk schone lucht in huis. Dat is niet zo want het is erg stoffig. Dat stof moet toch van buiten komen. Ik ben roker en heb een klein ioniseer apparaatje geïnstalleerd in de woonkamer. Wat kan ik nog meer doen?

Algemeen: Tijdens het rugzakproject constateerde AiREAS met TNO dat we binnen vaak zelf luchtvervuiling veroorzaken, ook zonder het te beseffen.  Ons onderzoek naar het barbecue fenomeen heeft ook aangetoond dat in sommige gevallen ioniseren juist extra problemen oplevert door chemische verbindingen die ontstaan tussen ozon, luchtvervuiling en vleesgassen.

Antwoord: Voor het antwoord op deze vraag laten we partner Euromate (ontwikkelaar van luchtzuiveringsproducten voor binnenhuis applicaties) aan het woord. We delen graag het antwoord met iedereen via deze weg.

Zover ik begrijp uit uw bericht heeft uw woning natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer van lucht. Voor uw informatie, dit zorgt wel voor verse lucht maar staat niet garant voor schone lucht. De aanvoer van buitenlucht wordt door luchtroosters normaal gesproken niet fijnmazig gefilterd. Bovendien, door de wind zal (ultra) fijnstof door de kieren van uw woning binnenkomen. Natuurlijk draagt binnen roken ook zeer sterk bij aan het (fijn)stofgehalte in uw woning. Maar ook koken, kaarsen branden e.d. zijn mogelijke interne vervuilingsbronnen. Natuurlijk is het beste om eerst het probleem bij de bron aan te pakken. Kijk daarom wat u kunt doen aan de luchtroosters, kieren en binnenbronnen.

De ionisator die u heeft aangeschaft heb ik online bekeken. Het apparaat heeft geen ventilator en een kleine, uitneembare /reinigbare ionisator+collector. Ook verspreidt het apparaat actief ionen die in de ruimte, waardoor rondzwevende deeltjes, aan elkaar hechten en zich aan oppervlakten hechten. Dit apparaat is naar mijn oordeel niet toereikend in uw situatie.

Ten eerste, kunt u beter gebruik maken van een apparaat mét ventilator, zodat u veel meer luchtwisselingen zult creëren. Dat zorgt ervoor dat u de lucht in de ruimte meerdere keren per uur zult spoelen. Alleen spoelen is natuurlijk niet genoeg, dus is ten tweede een filter met hoge filter efficiency en groter filteroppervlak nodig. Als u binnen blijft roken, raad ik aan om wel gebruik te maken van elektrostatische filters. Die presteren goed op tabaksrook en zijn reinigbaar, waardoor u bespaart op filtervervanging. Natuurlijk zijn dergelijke luchtreinigers duurder in aanschaf, maar zullen u wel een oplossing bieden waar u iets aan heeft.

Kijk bijvoorbeeld hier: http://www.euromate.com/nl_NL/producttype/producttype/3-grace-electromax.html