Naast luchtvervuiling is geluidsoverlast een van de grootste bronnen van negatieve stress onder de bevolking. In de verschillende AiREAS projecten is geluid derhalve meegenomen als onderzoek en participatieprogramma. Nu blijkt geluid net zo complex als lucht als het gaat om analyse van gemeten waarden.

Onze oren zijn een vernuftig instrument. Wij onderscheiden met redelijk gemak de verschillende geluidspatronen die we dagelijks te verwerken krijgen. Als een meetinstrument ineens 73 decibel aangeeft dan hebben we onze oren nodig om te weten of het om een voorbij vliegend vliegtuig gaat, een scooter, een plensbui op het bladerdek van bomen of de sjansende vogel die al luidkeels zingend een partner zoekt. Als onze oren niet beschikbaar zijn dan kan interpretatie alleen gedaan worden door gespecialiseerde analisten met kennis van geluidspatronen en dan nog als we beschikken over aanvullende gegevens uit andere bronnen, zoals het weer, vliegtuigbewegingen, enz.

Vliegverkeer rondom Eindhoven Airport

Lacoustic is het bedrijfje van Mark de Lange. Normaliter doet Mark het geluid van tijdens festivals of doet hij design van geluidsstudio’s. Dit keer vroeg AiREAS hem om eens mee te kijken naar de metingen in Eindhoven Noord om te bezien of we een verband wisten te leggen met de vliegbewegingen vanuit het vliegveld.

Geluidmetingen in Hz, Db(A) en minimum/maximum

Na veel gepuzzel wist Mark de geluidspatronen van de metingen en de vliegbewegingen in verband te brengen. Dit is belangrijk als basis voor verdere geluidsanalyses elders in de regio. Maar hiermee zijn we er nog niet. Nu is de de vraag hoe we de metingen in verband kunnen brengen met de beleving van de inwoners in het gebied. Is het geluid de oorzaak van de stress? Of spelen andere factoren een rol? En als we dan een gemeenschappelijke vinger achter eventuele problemen kunnen krijgen dan is er nog de vraag hoe we het op kunnen lossen…….