In de nacht van 20 op 21 juli heeft het AiREAS luchtmeetsysteem een ongekende en langdurige fijnstofpiek geconstateerd. De piek bouwde zich op in heel de stad tussen 12.00 middernacht en 8 uur ’s morgens. Pas om 10.00 in de ochtend was de situatie weer onder de gestelde norm.

De fijnstof situatie in de stad kan iedereen volgen via de interactieve site van AiREAS waarvan hieronder een screenshot
image

Verder gebruiken wij in testfase ook een App voor mobiele telefoons die door Imtech wordt ontwikkeld. Deze geeft met groen (binnen de norm), oranje (op de norm) en rood (over de norm) de situatie in real time aan. Het toonde dit beeld om 8:55:

image

Veel mensen in de stad klaagden over een slapeloze nacht door ademhalingsproblemen.

Voor het testen van onze meetapparatuur gebruikt ontwikkelaar ECN ook gespecialiseerde monitoring. Hier ziet u de piek ontstaan sinds middernacht:

image

De oorzaak van deze ongekende nachtelijke piek wordt nog bestudeerd. Windstilte en mist kunnen eraan hebben bijgedragen. Verrassend is het tijdstip van de piekvorming. Dat er gedurende de dag kortstondige pieken ontstaan door verkeer, barbeques, branden, e.d. is redelijk voorspelbaar. Die verdwijnen vaak weer snel maar zo’n langdurige piekopbouw tijdens de rusturen in de stad is zeldzaam en vraagt om een verklaring. Die zoeken we nog.

image

De Imtech app toonde om 8:55 pieken in de fijnstof marge van pm2.5 maar niet in de kleinere deeltjes pm1 en grotere pm10. Dat komt omdat er voor elk van de deeltjes verschillende of nog geen norm wordt gehanteerd. De fijnstofmonitor van ECN liet echter zien dat alle vervuiling evenredig piekte.

image

Om 10:40 was de piek weer gedaald tot onder de norm.

Wat te doen bij zo’n piek?
Bij windstilte, aanhoudende vervuiling en een zwoele warme nacht heeft het weinig zin om de ramen open te zetten. De lucht circuleert niet. Het is beter om u rustig te houden en inspanningen te vermijden. Dat geldt ook voor sportieve mensen die graag van de ochtend gebruik maken om te joggen of fietsen als ochtend exercitie. Even een pas op de plaats en wachten tot de pieken zijn gedaald.