Vanaf vandaag rijden in Eindhoven alleen maar elektrische bussen. De omslag naar elektrisch is in een keer gedaan hetgeen Eindhoven de eerste stad in Europa maakt die volledig overgeschakeld is op de nieuwe aandrijving. 

Al enige tijd geleden attendeerde AiREAS de gemeentelijke en provinciale partners op hun gebrekkige communicatie van dit soort belangrijke innovaties. Wij hebben de omslag via nationale media moeten vernemen in plaats van rechtstreeks van de betrokkenen. In het burgermanifest vanuit DDW2016 zijn wij kritisch op de overheid die niet ambitieus genoeg zou zijn. Als er dan een keer iets spannendste gebeurd dan zou het fijn zijn om ook een keer een schouderklop uit te kunnen delen. We zullen zien of deze bussen een positieve bijdrage leveren aan de leefomgeving via ons meetsysteem. Er gaan verschillende geluiden rond over de bijdrage van elektrisch vervoer aan fijnstof. Nu kunnen we er wellicht inzicht over krijgen.

Het blijkt niet eenvoudig om van diesel of gasmotoren over te stappen op elektrisch. De hele infrastructuur en werkwijze van vervoerder Hermes moest op de schop. Ook de chauffeurs zijn speciaal opgeleid om met deze bussen om te gaan. Lees meer hierover in:

Topics: Bussen doen Tinggg

NRC: Artikel in NRC