Vanochtend werd in Eindhoven een ozon piek geconstateerd in het centrum en het stadsdeel Strijp. 


Ondertussen bleven de fijnstof niveaus erg laag. 


Deze conversie van fijnstof naar ozon zien we vooral in de zomer. De relatie tussen de zomerse zonnekracht en fijnstof zou een chemische reactie in de lucht veroorzaken die deze variaties zouden verklaren. Maar die uitleg gaat niet op in de winterse ochtend met lage temperatuur, halve bewolking tijdens een opkomende zo’n. Maar wat is dan de oorzaak?


Met regelmaat krijgen wij berichten uit Woensel West over het vermeende vervuilende karakter van de biocentrale die sinds maart 2016 functioneert. Ook hebben wij sinds kort de ultrafijnstof metingen op nieuwe plekken gehangen om een beter zicht te krijgen op de situatie van de kleinste deeltjes in de stadsdelen waar we nog geen metingen hebben verricht sinds het in gebruik nemen van ons netwerk. 

Ozon meten we vanuit relatieve inzicht ontwikkelingen omdat de absolute niveaus van dit gas moeilijk te duiden zijn. We kijken dus vooral naar de wisselende niveaus. Steeds weer worden wij voor verrassingen geplaatst waar wij zelfstandig geen antwoord op hebben en waar we ook bij wetenschappelijke partners geen bevredigende terugkoppeling krijgen. We zijn benieuwd of er mensen zijn in de getroffen regio’s die last hebben gehad van de stijging?

De speurtocht naar een gezonde levensstijl en leefomgeving gaan door. We hebben nog lang niet alle antwoorden.