Op 7 december vond een eerste bijeenkomst plaats op uitnodiging van het RIVM (Ministerie van Volksgezondheid) over luchtkwaliteit metingen die door burgers zelf worden uitgevoerd. De tendens is in ieder geval in die richting zoals we zien door initiatieven zoals AiREAS in Eindhoven en anderen in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen.

Ruim 140 mensen uit verschillende steden kwamen bij elkaar in Bilthoven, allen met een hele diverse achtergrond uit het bedrijfsleven (sensoren), burgers (met betrokkenheid en meetactiviteiten), ambtenaren (met milieu verantwoordelijkheden), wetenschappers (met applicatie of gedragsonderzoek achtergrond).

Aan het einde van middag mochten 75 deelnemers een sensor meenemen om de vuurwerkpiek in kaart te brengen thuis. Dit bericht werd door RIVM zelf verspreid vandaag. AiREAS doet ook mee via John Schmeitz in Best en Jean-Paul Close in Eindhoven.

20161208_191039.jpg

RIVM lanceerde een speciale burger initiatieven website waarop men van alles kan vinden wat er zoal speelt in het land met veel achtergrond informatie en boeiende links. Iedereen die iets opstart kan ook op die site zichzelf zichtbaar maken. Op deze site zullen de 75 meetinstrumenten die uit zijn gereikt ook te volgen zijn als ze eenmaal zijn aangehaakt op het netwerk.