image

Vandaag op 17 september 2013 is de eerste Airbox opgehangen in Eindhoven.  Dat is een emotioneel moment voor alle partners die zich cocreatief hebben ingezet om dit waar te maken.

De Airbox stelt ons in staat om informatie te vergaren over de omgevingssituatie en deze transparant beschikbaar te stellen voor algemeen gebruik ter bevordering van het creëren en behouden van een gezonde stad.

Het succes draait niet zo zeer alleen om de combinatie van technische hoogstandjes die in de Airbox zijn verzameld maar vooral om de multidisciplinaire manier waarop het tot stand is gekomen.  Zo is ook bepaald waar de 35 Airboxes geïnstalleerd worden,  welke gegevens ze verzamelen en wat er daarna mee gebeurd.

Dit heeft allemaal een verzamelnaam onder AiREAS waarin de burgers samen verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid in de stad met de gemeente,  provincie,  bedrijven en de wetenschap samen. Deze unieke werkwijze heet Sustainocratie waarin de gezondheid,  net als veiligheid,  als gemeenschappelijke verantwoordelijkheid wordt gekenmerkt en niet een politieke of economische keuze.

Door lidmaatschap bevestigen alle partijen dit belang en zetten zich in met autoriteit en daadkracht om “de gezonde stad” waar te maken.  De installatie van deze Airbox is de afronding van een eerste stap waar er velen op zullen volgen op allerlei gebied.

Gefeliciteerd allemaal die er aan meewerken en gefeliciteerd Eindhoven met dit eerste wereldwijde Sustainocratische precedent!