AiREAS partner Scapeler heeft weer eens een mooie weergave van de vuurwerk impact of ons milieu en uiteindelijk op onze gezondheid. Sinds enige tijd verwerkt deze partner data uit Europa. We waren al enthousiast over de kennisontwikkeling in Eindhoven de afgelopen jaren maar kijk nu eens (paars is uiterst ongezond):

De situatie om middernacht in ons deel van Europa (de tijd 23:05 is GMT, één uur verschil dus met ons)

Europa verandert dus tijdelijk in een (ultra) fijnstof monster. Met de huidige kennis over de effecten op mensen die toch al last hebben van ziekteverschijnselen is dit ronduit asociaal. Dat we onszelf de vingers opblazen, of vergiftigen met kruit en vervuiling is een eigen keuze. Maar dat we urenlang andere mensen die niet met de hobby of het ritueel te maken hebben, en ook geen keuze erin hebben, blootstellen aan onnodige gevaren is immoreel. We zouden het kunnen vergelijken met het spelen van kleine kinderen op straat terwijl we toestaan dat er ook straatraces met auto’s plaatsvinden. Dat is vragen om ongelukken. Waarom met vuurwerk wel? En straatraces niet? Economie?

Scapeler gaat zonder oordeel verder met het in beeld brengen van andere steden en hun vuurwerkpieken. Het oordeel laat hij aan uzelf over. AiREAS is een samenwerking aan gezonde verstedelijking en gebiedsontwikkeling. In de wereld bestaan zoveel leuke nieuwjaarsrituelen die verbondenheid, sociale inclusie en plezier met zich meebrengen, en zelfs economie en werkgelegenheid, dat voor ons dit vuurwerkgedoe afgeschaft mag worden.