De ervaringsopbouw en afstemming tussen alle verantwoordelijkheden is begonnen rond de tweede ruggengraat voor het co-creëren van de gezonde stad: gezondheid en lifestyle meten. De eerste groep proefpersonen wordt de komende twee maanden opgenomen in een programma dat daarna met zo’n 4000 mensen de nodige positieve feedback en bewustwording moet opleveren om te komen tot zichzelf stimulerende toegepaste innovaties waar samen een gezonde stad uit ontstaat. Ook wordt dit proces straks toegepast in verschillende steden van Europa en misschien zelfs in China.

Hart en vaat metingen

wpid-img-20150304-wa0002.jpg

Onderzoek specialist Dr. Eric de Groot (Universiteit van Amsterdam en zijn eigen bedrijf)  coördineert de organisatie van het klinisch onderzoek met echo-apparatuur om de vaatwand van de halsslagader te meten.

Samen kijkt men naar de vaatwand dikte en de deelnemer krijgt uitleg over de effecten van luchtvervuiling of het functioneren ervan

Samen kijkt men naar de vaatwand dikte en de deelnemer krijgt uitleg over de effecten van luchtvervuiling of het functioneren ervan

Het is een volstrekt pijnloos proces maar maakt de betrokken persoon ineens zelfbewust over de eigen gezondheid in relatie tot luchtverontreiniging. Een van de deelnemers zegt “je denkt er misschien niet over na omdat de effecten pas op latere leeftijd laten voelen maar dan is het te laat”.

Uitleg over de E-Health apparatuur die de deelnemer een week lang draagt

Uitleg over de E-Health apparatuur die de deelnemer een week lang draagt

Assistent professor Pierre Cluitmans (TU Eindhoven) coördineert het e-Health en lifestyle onderzoek. Hier legt hij uit hoe hij apparatuur aanbrengt bij deelnemer Remco die hij een week lang zal dragen. Zo kan AiREAS inzicht krijgen in het dagelijkse leefpatroon van Remco. Dat kan in vergelijking worden gebracht met de luchtkwaliteit metingen van het fijnmazige meetnetwerk van AiREAS.

We zijn allemaal nieuwsgierig wat de metingen ons vertellen

We zijn allemaal nieuwsgierig wat de metingen ons vertellen over een week

Ook wordt gekeken met een GPS tracker waar de deelnemer in de stad is geweest en op welk moment. Hier legt de AiREAS ICT coördinator John Schmeitz uit hoe het apparaatje werkt.

GPS tracker

GPS tracker

Er is constant interactie met de deelnemers om feedback te krijgen over de beleving en onze manier van communiceren. Het is belangrijk dat men met een positieve insteek meedoet om vervolgens zelf wat te doen met de inzichten en bewustwording. Daar kan AiREAS vervolgens ook weer bij helpen.

Er komt nogal wat kijken bij de onderlinge afstemming

Er komt nogal wat kijken bij de onderlinge afstemming

Na het einde van deze proefperiode worden de ervaringen opgetekend en in een draaiboek verwerkt zodat het zich redelijk eenvoudig kan uitvergroten omdat alle partijen op elkaar zijn afgestemd.

Ben Nas, ondergaat natuurlijk zelf ook het hele programma

Ben Nas, de wijkcoördinator van FRE2SH en AiREAS in Gestel ondergaat natuurlijk zelf ook het hele programma

De kop is eraf. Vandaag is een mooie dag weer voor AiREAS Eindhoven. Zo’n 30 personen doen mee met het proefprogramma en de ervaringen tot op heden zijn erg positief.