Het boeiende blad One World (Be part of it) wordt 8 keer per jaar gratis uitgegeven door de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

In de editie van Februari 2014 verschijnt een korte verwijzing naar Mexico City, miljoenenstad in Midden Amerika, wegens de prijs die de stad in de wacht heeft gesleept door haar aandacht voor luchtkwaliteit. http://www.oneworld.nl/lezen/achtergrond/opgelucht-ademhalen

In de jaren 90 behoorde de stad nog de vuilste steden van de wereld. De eer van deze twijfelachtige betiteling valt nu te beurt aan steden in landen in het midden en verre Oosten waar de publieke opinie nog niet volmondig kan en mag optreden.

De vraag is natuurlijk waarom ineens de stad is gaan investeren in verduurzaming? Is het de Latijns-Amerikaanse trots die door de schrijver werd gekrengd toen hij de stad van Mexico omtoverde tot Makesicko (maakt ziek) of is het maatschappelijke verantwoordelijkheidszin van de bevolking en het bestuur? Het getuigt van moed om industrie te weren of te verplaatsen en gezondheid als drijfveer op te voeren.

Natuurlijk moet Mexico qua imago opboksen tegen het almachtige buurland USA en zoekt het al geruime tijd een eigen onafhankelijke identiteit als macht tussen de krachten van Zuid en Noord Amerika. Olie maakt plaats voor drugskartels waar de overheid maar moeilijk mee overweg kan. Toerisme is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Het imago van onveilig én ongezond is teveel van het slechte. Dan is luchtkwaliteit en volksgezondheid zeker een positieve politieke drijfveer om de publieke opinie én het imago naar de hand te zetten.

Bezoekers aan de stad Mexico City bewonderen de vooruitgang, zoals de autoloze zondagen in het centrum ten behoeve van rust en sport, de modernisering van het publieke transport en het stadsfietsnetwerk, als ook de nieuwe mentaliteit die de bewoners begint te kenmerken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat luchtvervuiling de hersenen aantast en slechte eigenschappen in gedrag veroorzaakt. Positivisme is het gevolg van schoner lucht. Het feit dat de lokale overheid door wil pakken op gebied van ozon en fijnstof is een duidelijk teken van verantwoordelijkheid dat zeker vruchten af zal werpen op de vele dynamische aantrekkelijkheden van de stad.