Via verschillende kanalen bereikte AiREAS de vraag waar dat gele goedje vandaan komt dat als een stofdeken over alle auto’s was neergedaald? Al snel kwam de traditionele verklaring dat het Saharazand zou gaan dat met enige regelmaat via de hoge windstromingen over Europa verspreid wordt. “Klinkklare onzin” zei een van de contacten van AiREAS “jullie meten toch wat voor spul het is?”. Nee, dat is niet zo.

AiREAS meet de hoeveelheid deeltjes in de lucht maar weet niet wat de samenstelling is. Bij gassen is dat anders. Daarvan weten we wel of het gaat om bijvoorbeeld Ozon of NO en NO2. AiREAS is dus voor stofdeeltjes afhankelijk van interpretatie door verschillende informatiebronnen te combineren. Natuurlijk kun je het gele spul ook in een laboratorium onder loep leggen maar die faciliteiten hebben we in AiREAS niet. Het gele spul werd dus onderwerp van speculatie.

Visueel ziet het er heel anders uit dan Sahara zand. Het was veel te geel. Een chemisch afvalproduct zou het kunnen zijn maar de aandacht was al landelijk aan de gang dus moest de bron verder gezocht worden en zou waarschijnlijk een meer biologische vorm vertegenwoordigen anders was de paniek allang uitgebroken. Via RTL nieuws kwam het antwoord. Het is stuifmeel dat uit Duitsland naar ons komt waaien. Het is pollen dat veel allergische reacties veroorzaakt bij mensen.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/dat-zand-op-je-auto-geen-saharazand