Directeur Effy van Son is erg begaan met haar school en allerlei duurzaamheid thema’s waar ze graag haar onderwijs en de kinderen die haar en haar team zijn toevertrouwd bij wil betrekken. De school “De Ontmoeting” ligt in Woensel Noord in Eindhoven en is onderdeel van het Salto netwerk van basisscholen.

Via wethouder Schreurs van Eindhoven was ons VE2RS project bij Salto terecht gekomen. Directeur Effy bleek spontaan haar pionierschap te tonen door zich enthousiast ervoor te uiten. In de wijk zelf blijkt al een groep ouders van kinderen actief te zijn met allerlei initiatieven die weer in verband kunnen worden gebracht met het grote geheel van AiREAS (de gezondste stad). Vandaag maakten wij voor het eerst kennis omdat deze school in staat is geweest om 10 kinderen met iPhone te vinden.  Normaal mogen ze geen telefoon meenemen naar school dus voor deze kinderen was het al feest om als uitzondering  door de school te lopen met telefoon door hun deelname aan zo’n gigantisch wetenschappelijk project als iSPEX.

Tot mijn verrassing had Directeur Effy de kinderen al verzameld om meteen kennis te maken met mij en zelf de opzetstukjes in ontvangst te nemen samen met een uiterst betrokken leerkracht.

Samen met de leerkracht de ISPEX testen

Samen met de leerkracht de ISPEX testen

Zij was betrokken met een deel van haar leerlingen en introduceerde mij aan het groepje. De kinderen hadden hun telefoon bij zich maar hadden verder nog geen informatie over het project. Ik vertelde hen over de sterrenkunde, de universiteit van Leiden en luchtkwaliteit. Maar alle aandacht ging naar het doosje en de inhoud. Toen ik vroeg wat het foldertje van het “Long Fonds” betekende werd al snel een verband gelegd met longkanker.

Doenertjes

Mijn korte maar minder interessante uitleg over het principe en het doel werd opgevolgd natuurlijk door de uitleg hoe ze de ISPEX App en het opzetstukje moesten installeren. Dat was al niet meer nodig. “Ik heb de App al, mijnheer! Kijk, die werkt zo”. De beeldkijkertjes hadden de instructies al snel gevonden en geïnterpreteerd. De vlugge vingertjes hadden de app al gevonden op internet en geïnstalleerd, het opzetstukje gemonteerd en zij waren klaar voor de start. De teleurstelling was dan ook zichtbaar toen we die dag nog niet naar buiten gingen om te meten.  Tijdens de iSPEX uitreiking aan de volwassenen een paar weken eerder hadden we na een uur uitleg nog meer twijfels en vragen dan vooraf. Bij deze 12 jarigen was de uitleg niet eens nodig, men ging onmiddellijk op ontdekkingsreis en boekte vooruitgang door de obstakels te ontdekken en dan pas vragen te stellen. Zo ontdekte een meisje dat ze een iPhone 3 had en onverwacht niet mee kon doen omdat de applicatie vanaf iPhone 4 werkt. Haar teleurstelling was van korte duur omdat de lerares al snel haar eigen iPhone aanbood en het kind weer blij onderdeel maakte van het team.

Al met al was het weer een leuk speeltje waar de vluchtige aandacht van de jeugd spontaan naar toe gezogen werd.  Of de kinderen de betekenis doorgronden waar ze mee bezig zijn is nog even de vraag. Dat zal ongetwijfeld door de lerares en directeur Effy stapsgewijs worden doorgepakt zodat het een blijvende indruk achterlaat, ook voor de rest van de school. Wij zullen hen daar natuurlijk graag bij helpen.

“De gezondste stad? Daar gaan we voor!” zei Directeur Effy nog bij het afscheid. Kijk, gelukkig weer iemand die het begrijpt en zich aansluit bij een beweging die er toe doet. Dit is het begin van een mooie samenwerking die ongetwijfeld verdere gevolgen zal hebben voor Salto, de school, de kinderen en de omgeving waarin de school zich positioneert.

TOP!