Deze week loopt het schooljaar ten einde in Zuid Nederland. We zijn een keer de eersten van het land om de rustperiode in te gaan en de warmte op te zoeken. Na zo’n kwakkellente en regenachtige dagen is dat ook wel nodig.

Die bewolkte dagen hebben ook een ander plannetje in duigen gegooid namelijk de grote nationale ISPEX luchtmeetdag. Hier in Eindhoven en omgeving hebben wij teams van 10 personen samengesteld die scholen, gemeenteraden en wijken van de stad vertegenwoordigen. Voor ons in AiREAS gaat de ISPEX dag niet zozeer om het meten zelf maar vooral om het plezier van samenwerking en burgerparticipatie, het bewustwordingsproces over de noodzaak om aandacht te besteden aan de kwaliteit van onze omgeving. Zo’n opzetstukje in je eigen handen is dan veel tastbaarder dan zo’n hoogwaardig technologisch ILM kastje ergens aan een lantaarnpaal. Maar al die groepen zijn verbonden aan organisaties die nu ook het zomerreces in gaan. Het is dus nagenoeg onmogelijk om alle groepen bij elkaar te houden.

Dit probleem hebben wij vandaag voorgelegd aan de trekkers van ISPEX, de Universiteit van Leiden samen met het RIVM. Zij staan natuurlijk ook te popelen om de meetdag te doen want landelijk zijn er 10.000 mensen bij betrokken en ook zij hebben gigantisch veel voorbereidend werk gedaan. Dat de weergoden ons niet goed gezind zijn is ook bij hen een “druppel te veel”. Onze probleempjes in Eindhoven met ruim 240 mensen zij echter uiterst relatief vergelen met 10.000 mensen in het land. Toch willen wij de speciale aandacht die wij aan het experiment geven ook de juiste invulling geven. Een lastig pakket. Wij hebben voorgesteld om de meetdag over de zomer heen te tillen en in alle rust een mooie dag in September te kiezen.

Standpunt vandaag van de Universiteit van Leiden

De Universiteit van Leiden (Frans Snik) snapt het probleem. We zagen het al aankomen natuurlijk. Even was er nog een miniem lichtpuntje eventueel voor vandaag maar dat werd gisteren al door de actuele weersverwachtingen van het KNMI onderuit gehaald. Leiden kijkt dus naar volgende week wanneer wij op vakantie zijn maar de rest van Nederland nog niet Als er een mooie dag zich voor doet dan denkt men toch door te gaan met de meting en dan eventueel een tweede meetdag in September te doen.

Ons weerwoord is dat die tweede meetdag niet meer dezelfde media-aandacht krijgt als de eerste waardoor het allemaal misschien een beetje “mosterd na de maaltijd” wordt voor ons wat media betreft. Het is toch veel leuker als al die kinderen, raden en wijkbewoners ook de kans krijgen om hun moeite en inzet beloond te zien door misschien in de krant of op TV te komen? Als je dan op vakantie bent en je ziet dat de rest van Nederland al mee heeft gedaan is dat een soort koude douche. Maar ja, wat is wijsheid? September met het risico dat het dan ook slecht is? Of toch ergens volgende week en dan in September een tweede keer? Het is aan Leiden om daar een ei over leggen.

Status vandaag

Er is druk beraad. De weersverwachting voor deze week is niet goed voor het experiment. Volgende week zou het misschien beter worden maar er zijn nog twijfels. De eerste feedback van Leiden is dat men (als het weer goed is) het toch volgende week wil proberen, dan maar zonder een deel van het Zuiden. Wat ons in Eindhoven betreft moeten we dan kijken hoe we omgaan met onze wens om allerlei programma’s aan dit gebeuren te koppelen de komende jaren. Die gaan toch door maar het grote spel is aan onze neus voorbij gegaan. Dan maar kijken of we zelf een feestje kunnen bouwen?

Kortom, zonder tegenbericht:

  • In Eindhoven e.o. tillen we het ISPEX experiment over de zomer heen naar September, los van wat precies Leiden wil doen. Bewaar uw opzet stukje dus goed want in September gaan we ermee aan de slag.
  • Natuurlijk kan en mag iedereen die van ons een opzetstukje en app heeft gekregen meedoen met de ISPEX dag als deze volgende week of later wordt gehouden. Houd dan uw mail in de gaten. Het zou fijn zijn als toch de geplande groepjes, indien mogelijk, samen komen om als groep in de ochtend en namiddag te gaan meten. Dan voldoen we op een aantal plekken toch deels aan de AiREAS doelstellingen. Die groepsmetingen vormen dan mooi vergelijkingsmateriaal met een nieuwe meting in September. Laat mij even weten als dat tot uw mogelijkheden behoort. Ik wil dan zeker lokale media op uw groepje wijzen.
  • Mocht Leiden toch verkiezen om de landelijke eenheid te behouden en het geheel over de zomer heen te tillen dan zitten we weer midden in het spel en gaan we er voor, ook met onze partners en teams.

In alle gevallen bewaar de opzetstukjes goed want we gaan er meerdere keren mee aan de slag.

Jean-Paul Close

Voorzitter AiREAS

0654326615