Scapeler heeft ook dit jaar weer de vuurwerkpiek mooi in beeld gebracht via YouTube animaties. De stadskaart van Eindhoven is geheel gebruikt en dient bekeken te worden met Noord Eindhoven (Woensel, Bliksembosch) boven in het filmpje, West Eindhoven (Invloed airport, Strijp, Gestel) links, Oost Eindhoven (Tongelre) rechts, Centrum Eindhoven in het midden en Zuid Eindhoven (Stratum) onderin, alles met de geografische overlap natuurlijk hier en daar:

Ter orientatie voor het filmpje

Ter orientatie voor het filmpje

De som van PM1 , 2.5 en 10 samen:

Opvallend is het verschil met vorig jaar:

Ook opvallend zijn de pieken die buiten middernacht vallen. Zo zien we op de metingen pieken tussen 18 en 19 uur, en tussen 01 en 01:30. Dit komt door individuele acties van burgers of groepjes op concrete plekken in combinatie met andere vervuilingsbronnen, zoals houtkachels of verkeersdrukte. De `vreemde`pieken concentreren zich vooral langs de rondweg.

Dit jaar heeft Scapeler ook per vervuilingsformaat filmpjes gemaakt. Ter illustratie van het formaat (geduid in PM, Particulate Matter en de micron grootte van de deeltjes) van de vervuiling tonen we hier een vergelijking met de dikte van een menselijk haar:

Uitleg over het formaat van vervuiling vergeleken met dikte van een haar

Uitleg over het formaat van vervuiling vergeleken met dikte van een haar

PM1: onzichtbaar voor het blote oog. Veroorzaker van ontstekingen in de celwand van onze bloedvaten, zenuwstelsel, hersenen, darmen, enz. We meten ook UFP (ultrafijnstof) met een grootte van een bacterie of virus maar we hebben slechts 6 meetstations met deze verfijnde apparatuur waardoor een filmpje niet representatief is voor de hele stad.

PM 2,5: zie het plaatje hierboven

PM 10: zie het plaatje hierboven.

De extra pieken zijn hier goed zichtbaar

De extra pieken zijn hier goed zichtbaar