Als sinds de eerste energiecrisis in de jaren 70 is men driftig aan het isoleren gegaan. Energiebesparing was per slot van rekening essentieel. Toch is in de tussentijd ons energiegebruik verdubbeld. Dat komt door alle electronica die we aan ons leven hebben toegevoegd. Ook onze mobiliteit is geïntensiveerd met alle energiegevolgen van dien.

Ook nu is isoleren weer volop onder de aandacht. De energieprijzen stijgen de pan uit. Elk beetje warmteverlies in huis is een gigantische kostenpost als we het weer terug willen verwarmen. Maar ventileren is een essentiële voorwaarde voor onze gezondheid. Luchtvervuiling in onze huiselijke omgeving, gecombineerd met te droge lucht, zorgt voor allemaal ademhalingsproblemen en maakt ons kwetsbaar wegens virussen, bronchitis, astma en zelfs longontsteking.

Ventileren en isoleren zijn twee tegenstrijdige problemen waarmee we om moeten gaan. Een oplossing is om de warmtegraad in huis te verlagen zodat we minder stookkosten hebben en meer ruimte voor frisse ventilatielucht. Wat vaker een trui aan en overdag bezigheden doen die ons warm houden, zoals tuinieren, werken aan voedselvoorziening in de buitenlucht, wandelen, fietsen, enz. We vertoeven te vaak binnen met alle problemen van dien. We kunnen ons werk wat meer doseren op de essentie en tijd nemen voor onszelf. Dat vergt een cultuur en gedragsaanpassing waar veel voordeel uit gehaald kan worden zowel financieel als voor onze gezondheid en welzijn.

Als we dan toch willen kijken naar technieken dan heeft onze partner Leo van Cappellen twee lijstjes gemaakt om naar te kijken.

Stad van Morgen Gezond Wonen Ventilatie 4 18-10-22

Stad van Morgen Gezond Wonen Verwarming 3 17-10-22