(blogger Ben Nas)

Water is in een gezonde stad belangrijk . Uit onze kraan in Eindhoven  komt prima water, daar zorgt Brabant Water voor. Thuis kunnen we gewoon een glas tappen maar onderweg wordt het wat moeilijker. Gelukkig zijn er in  het levende laboratorium van Eindhoven rond “de Gezonde Stad”  projecten om het  drinken van kraanwater te stimuleren. Een paar zal ik noemen;  op  het Stratumseind en bij de ingang van de fietsenkelder nabij  het  Catharinaplein  zijn  openbare drinkwaterfonteinen geplaatst.

Mijn idee was om er in mijn buurt er ook een te realiseren  Sinds kort is er nu ook een gekomen voor de Straatkamer aan de Vivaldistraat 90.  Het werd een project samen met Woonbedrijf en Ploegmakers. Op 10 maart 2013 was de officiële opening. Brabant Water zorgde voor de hergebruik flesjes. De kinderen konden  hun naam op de flesjes schrijven zodat de flesjes niet vermist raakten. Een 60 tal flesjes zijn  op deze dag uitgedeeld en gevuld. Het Woonbedrijf overweegt om ook voor andere projecten flesjes te gaan uitdelen met hun eigen logo erop.

Een poging om het in een niet nader te noemen wijk ook (lege) flesjes te gaan verstrekken strandde op veel bezwaren van  het buurthuis. Ze waren bang dat de mensen geen consumpties zouden kopen en de flesjes bij het toilet zouden gaan vullen. Ook kom ik nog wel eens tegen dat horeca geen kraanwater wil schenken of zelfs niet verkopen. Brabant Water beloont bedrijven die wel kraanwater schenken met waterkaraffen.

Bij voormalige duurzaamheidscentrum ICSE in de Lichttoren  was Brabant Water ook vertegenwoordigd met flesjes die je zelf  kon vullen met of zonder koolzuur. Op internet kwam ik het TENQ  tegen die nu voor scholen  een vergelijkbaar apparaat levert. Misschien kunnen we al onze AiREAS cockpits die wij in de wijken willen ontwikkelen gaan voorzien met dit soort kraanwater fonteintjes waardoor we weer een beetje gezonder worden in onze stad Eindhoven.

Ben deelt water uit

Ben deelt water uit

Bronvermelding:  Foto  gemaakt door  foto@versebeeldwaren.nl in opdracht van Woonbedrijf

Ben Nas – Coördinator in AiREAS van wijkcockpits – ontmoetingsplekken voor gezondheid en luchtkwaliteit initiatieven in de wijk.