Dit bericht is gedeeld vanuit de Europese gemeenschap. De kracht van burgerinitiatieven.

De kogel is door de kerk – de EU schaft langzaamaan het gebruik van kooien in de veeteelt af. Een compleet verbod is vanaf 2027 van kracht. [1] Dit is fantastisch nieuws. Dat betekent dat we samen het leven van miljoenen boerderijdieren hebben verbeterd.

De EU steunt het initiatief om het gebruik van kooien te verbieden. Daarmee geeft zij gehoor aan de stem van de wel 1,4 miljoen EU-burgers die verandering eisten. [2] Het was nog verre van zeker dat deze maatregelen het zouden halen. Uiteindelijk waren het werk van onze onvermoeibare partners en de ophef in de samenleving, te groot om te negeren. Dit is de kracht van gewone mensen in actie.

Vandaag de dag leven honderden miljoenen dieren het grootste deel van hun leven in een kooi. Soms zelfs van hun geboorte tot aan hun dood. [3]

Dit is een probleem dat we goed kennen als gemeenschap, we ondernemen er al jaren actie tegen. [4] Het succes van vandaag is het directe resultaat van een Europees Burgerinitiatief (EBI) getiteld “End the Cage Age”, gerund door een indrukwekkende coalitie van partnergroepen. 

Twee jaar geleden vroegen ze om onze hulp, en die gaven we door met z’n tienduizenden tegelijk handtekeningen te zetten! [5] Dit is WeMove Europe op zijn best. Ons doel is het bouwen aan een beter Europa, met de kracht van mensen als jij en ik. Dat betekent ook: samenwerkingen aangaan als deze, waarin onze gemeenschap zich verbindt met anderen in een gezamenlijke strijd. Zo voeren we grotere acties dan wij ooit alleen  zouden kunnen. Dit is hoe we Europa samen veranderen.

Sinds die oproep zijn we in actie gekomen,  om een beter bestaan voor boerderijdieren te eisen. Om te beginnen hebben we bijgedragen aan een fonds voor een opiniepeiling. Deze peiling liet zien hoe Europeanen denken over het probleem, en gaf ons een weerwoord tegen de industriële boerenlobby. Daarna hebben we met duizenden tegelijk onze Europarlementariërs benaderd, nèt voor cruciale stemmingen in het Europarlement.

Deze bijdrage is niet onopgemerkt gebleven. Het team achter het burgerinitiatief vertelde dat de WeMove Europe gemeenschap bij elke oproep weer van zich liet horen: “Voor ons EBI was het WeMove team een echte beschermengel. Hun kunde en onvoorwaardelijke steun waren van levensbelang om ons initiatief tot een goed einde te brengen.”

Samen is het ons gelukt om de druk op de ketel te houden. Dus toen Stella Kyriakides, de Europese Commissaris voor gezondheid, aankondigde dat het einde van de kooi was aangebroken, luisterde ze naar jouw stem.