De tweede locatie voor ons meetavontuur rondom de Airport bracht ons op een prachtige plek in Meerhoven. Onverwacht en op het laatste moment waren we bij deze familie terecht gekomen. Oorspronkelijk hadden we gepland om te werken in de vroege avonduren zodat de agendas van de technologische bedrijven én die van de werkende mens passend gemaakt kon worden. Maar onverwacht wilden we om 10 uur ’s morgens ergens terecht. Dan valt de niet thuis werkende mens af en kwamen op het huidige terras terecht onder het genot van koffie of thee, gevulde koeken en wafels. De enorme flexibiliteit en het aanpassingsvermogen die in het hele airport proces getoond wordt door alle betrokken partijen is hartverwarmend.

20160609_101724.jpg

De invasie waar dit gezin plotsklaps mee te maken kreeg was niet gering. Twee technologisch samenwerkende bedrijven, een verslaggeefster en fotograaf van het Eindhovens Dagblad en ikzelf zorgden voor nogal wat activiteit in de tuin.

De apparatuur werd geïnstalleerd en een geanimeerd gesprek ontstond over de manier waarop deze mensen en hun omgeving omgaan met bewustwording en verantwoordelijkheden. Het was verbazingwekkend hoeveel kennis en ervaring door deze mensen was opgebouwd door zelfbewust om te gaan met thema’s zoals energiegebruik, technologische hulpmiddelen en alternatieven. De vrouw des huizes gaf blijk van een hoog experimenteer gehalte op gebied van de meest uiteenlopende zaken voor een duurzaam menselijk bestaan en kwaliteit van leven waarbij ze met enorm veel enthousiasme onze proef omarmde.  Ze sprak tegelijkertijd ook haar verbazing uit over de manier waarop de politiek economische werkelijkheid in haar wijk voor haar onbegrijpelijke keuzes maakt. De nieuwbouw wordt weer aangesloten op de verschrikkelijke stadsverwarming waar al zoveel over te doen is geweest. De hoge bomen naast haar huis zijn weggehaald waardoor ze nu veel meer last heeft van het lawaai van opstijgende vliegtuigen en tegelijkertijd de vele vogels moet missen die in de bomen hun toevlucht zochten. Mevrouw ziet veel meer in de participatiemaatschappij waarin we samen verantwoordelijkheid nemen voor onze kernwaarden. In feite is ze zelf als burger ondernemend bezig maar wil eigenlijk dat dit ondernemerschap samen met haar omgeving gedragen wordt vanuit dezelfde basisprincipes.

20160609_101949.jpg

Meedoen met de luchtkwaliteit tests is voor dit gezin dan ook een mooi moment voor bewustwording. Het is een heerlijke dag en de lucht lijkt schoon en gezond in de achtertuin. Het zonnetje schijnt en een van de ontwikkelaar kijkt naar de status via zijn computer. Bijzondere inzichten zijn onmiddellijk zichtbaar.

  • Kijk hoe de zon sterker schijnt en daardoor de planten hun werk gaan doen. De CO2 gaat naar beneden. Dat kun je hier mooi zien.

image003

  • Als we deze tuin vergelijken met vergelijkbare meetapparatuur in het hart van Nijmegen zien we de enorme verschillen. De waarden van gassen zoals CO2 en Ozon zijn zeker 8 keer zo hoog in de stad dan in deze tuin. Zo kunnen we de zaken relatieveren over luchtvervuiling binnen de context van waarin we leven. Meerhoven lijkt dan zo slecht nog niet. Maar nu vliegen er geen vliegtuigen. We zijn benieuwd wat we de volgende weken gaan constateren.
  • Dat bracht het gesprek op de rust die men op dit moment ervaart. Het valt op dat er geen vliegtuigen vliegen zeggen de buurtbewoners, inclusief de verslaggeefster die ook in deze wijk woont. Niet dat men er andere erg veel last van heeft. Men neemt het gewoon als feit aan dat die dingen opstijgen en landen. Maar nu dat niet gebeurt raakt de rust het bewustzijn.

20160609_112941.jpg