Het blijft een uitdaging op zich. Burgerparticipatie! Volgens ingewijden is maar 2% van de bevolking bereid zich te betrekken bij maatschappelijk relevante processen. Als wij dus 50 mensen nodig hebben voor ons proefproject “burgerparticipatie” vanuit gezondheid en luchtkwaliteit dan moeten we 2500 mensen benaderen. Dat is nogal wat. Het uiteindelijke project gaat uit van 4000 rechtstreeks betrokken stadsbewoners die de 220.000 vertegenwoordigen. Om dat te bereiken moeten we derhalve de hele gemeenschap benaderen. De eerste 50 betrekken is daarom al een goede oefening.

Een van de opties om de uitnodiging te versnellen is door groepen aan te spreken die al emotionele binding hebben bij het thema “gezonde stad” van AiREAS. Gisterenavond was de eerste wijkbijeenkomst in de Jongemens te Gestel. De aanwezige wijkbewoners waren uitgenodigd vanuit de lokale wijkvereniging en Milieudefensie.

De wijkvereniging is al jaren actief tegen de vervuiling die door de grote verkeersstromen wordt veroorzaakt en heeft er belang bij om deel te nemen. Door hun activisme zijn we überhaupt in deze wijk terecht gekomen voor onze proef met burgerparticipatie. Maar ook zij blijken tegen dezelfde uitdaging aan te lopen om mensen uit hun vereniging te betrekken.

Milieudefensie is erg actief lokaal en landelijk op gebied van luchtkwaliteit. In Eindhoven hebben ruim 3000 burgers een handtekening gezet onder de luchtkwaliteit petitie die Milieudefensie deed circuleren. Uit het ledenbestand in het postcode gebied van de proef zijn 10 mensen bereid gevonden te komen luisteren.
image

Presentaties van Jean-Paul Close (Initiatiefnemer AiREAS), Eric de Groot (hart en vaat onderzoeker) en Pierre Cluitmans (e-Health en stress deskundige) vertellen wat we gaan doen. Het onderzoek moet positieve prikkels veroorzaken die ons aanzetten tot verandering in het dagelijks leven en tevens bewijs dat we goed bezig zijn, individueel, als wijk maar ook in het beleid van de Stad Eindhoven.

De volgende bijeenkomst is 19 februari. Dan gaan we een stapje verder. Nu verzamelen we feedback van de betrokken partijen gisteravond.