In de avond van 11 november constateert het Innovatief Lucht Meetsysteem van AiREAS in Eindhoven een vooralsnog onverklaarbare opbouw van ozon in de atmosfeer van de stad. Scapeler maakte er een filmpje van.

Meestal wordt ozon ontwikkeling geassocieerd met opbouw van warmte en zonlicht. Andere gassen, zoals NOx, stikstof afkomstig van auto´s, transformeren dan in het giftige O3. Maar ’s nachts vindt een omgekeerd proces plaats als de lucht weer afkoelt. We zien dan de ozon minderen terwijl andere vervuiling toeneemt. Het onstabiele ozon gas verbindt zich dus weer met andere elementen.

In het filmpje zien we hoe de ozon een typische opbouw vertoont overdag en richting de avond weer mindert. Ineens bouwt het zich in de nacht weer op. Dat roept vragen op. De nacht was donker wegens de nieuwe maan, helder en fris.

Ozon pieken ´s nachts

Ozon pieken ´s nachts

Dagenlang is het Glow evenement gaande in een groot deel van de stad. Terugkijkend in het systeem zien we dat voorgaande nachten ook speciale ozon pieken laten zien. Het Glow evenement wordt massaal te voet gedaan. Of het een en ander met elkaar te maken heeft is nog de vraag? Als we het verloop van ozon tussen de steden Eindhoven en Breda bekijken dan zien we een vergelijkbaar patroon. Dat suggereert dat er iets anders aan de hand is dan de effecten van Glow.

Ook vragen we ons af of er medisch een toename geconstateerd is van mensen met ademhalingsklachten door de nachtelijk ozon pieken?

Glow trekt vele duizenden bezoekers per avond

Glow trekt vele duizenden bezoekers per avond