In de avond van 11 november constateert het Innovatief Lucht Meetsysteem van AiREAS in Eindhoven een vooralsnog onverklaarbare opbouw van ozon in de atmosfeer van de stad. Scapeler maakte er een filmpje van.
Meestal wordt ozon ontwikkeling geassocieerd met opbouw van warmte en zonlicht. Andere gassen, zoals NOx, stikstof afkomstig van auto´s, transformeren dan in het giftige O3. Maar ’s nachts vindt een omgekeerd proces plaats als de lucht weer afkoelt. We zien dan de ozon minderen terwijl andere vervuiling toeneemt. Het onstabiele ozon gas verbindt zich dus weer met andere elementen.
In het filmpje zien we hoe de ozon een typische opbouw vertoont overdag en richting de avond weer mindert. Ineens bouwt het zich in de nacht weer op. Dat roept vragen op. De nacht was donker wegens de nieuwe maan, helder en fris.
Dagenlang is het Glow evenement gaande in een groot deel van de stad. Terugkijkend in het systeem zien we dat voorgaande nachten ook speciale ozon pieken laten zien. Het Glow evenement wordt massaal te voet gedaan. Of het een en ander met elkaar te maken heeft is nog de vraag? Als we het verloop van ozon tussen de steden Eindhoven en Breda bekijken dan zien we een vergelijkbaar patroon. Dat suggereert dat er iets anders aan de hand is dan de effecten van Glow.
Ook vragen we ons af of er medisch een toename geconstateerd is van mensen met ademhalingsklachten door de nachtelijk ozon pieken?
Hoi Jean –Paul
Merkwaardig deze ozon denk meteen aan GLOW ( meer UV licht?)
Ik heb geen ademhalingsproblemen of andere verschijnsels gehad
IK ben deze avond niet weg geweest.
Groet Ben
In de niet-urbane omgeving – ook landelijk – zijn niveaus van 60 µg/m3 gemeten. De pieken in Eindhoven zijn veel hoger, zo op het oog onverklaarbaar en in strijd met de inzichten van de opbouw en afbraak van ozon. Interessant zou het zijn om te weten hoe de stikstofoxiden zich gedragen tijdens die uren. Als je de mogelijke oorzaken wilt vinden voor de hoge ozon niveaus, dan is meer inzicht nodig in de meteorologische condities van de betreffende uren. Weinig verspreiding in de dichtere bebouwing door lage windsnelheid (1-2 m/s volgens KNMI), in combinatie met een inversie en/of met extra verticaal transport van ozon uit hogere luchtlagen. Dat zou mogelijk een verklaring kunnen zijn van de absurd hoge pieken. Een storing van meerdere sensoren tegelijk is onwaarschijnlijk.
gegroet,
Marcel Severijnen