Ozon blijft voor ons een raadselachtig gas. We weten dat dit onstabiele O3 gas zich ontwikkelt bij warme, zonnige perioden en mede voort komt uit de luchtvervuiling die door verbrandingsprocessen in een regio wordt veroorzaakt. Het gas komt vrij onder de zonnige omstandigheden en dat kunnen we zien op ons meetsysteem. Steeds weer verrast het ons dat de relatieve opbouw zo varieert in de verschillende wijken of buurten van de stad. Hoe we precies relaties moeten leggen tussen klimaat, verkeer, vervuiling, bebouwing, ons gedrag…….is nog steeds een gepuzzel. We willen graag ozongedrag kunnen anticiperen en beïnvloeden omdat het veel ademhalingsproblemen oplevert bij mensen, en sportprestaties negatief beïnvloedt zoals volgende week tijdens de Marathon.

Vandaag is het voor het eerst echt herfst in Eindhoven. Gisterenavond werd de stad spectaculair op een fikse regenbui getrakteerd die voorafging aan prachtige wolken kleuring.

20161001_185705.jpg

Vandaag (2 oktober 2016) is het winderig, bewolkt en is de temperatuur omlaag gegaan tot ongeveer 11 graden. Volgens onze begrippen is dit geen ozon weer. Tot onze verbazing vertoont het gas sinds gisterenochtend een spontane ontwikkeling die door Scapeler is vast gelegd in een filmpje van de laatste 24 uur.

Dit gedrag roept allerlei vragen op. Vooral willen weten waarom ozon zich zo ontwikkelt in omstandigheden die wij niet als ozon veroorzakend hadden ingeschat.