Onze partner Europe Direct, Ton Vermeulen, houdt ons op de hoogte van actuele ontwikkelingen in het Europese parlement toegespitst op de belangen van AiREAS. Daar zijn we erg blij mee.
Zo hebben we hem gevraagd om te kijken hoe ver men staat met het nieuws van vorig jaar dat het parlement had ingestemd met de verdere aanscherping van de normen. De plannen zijn dan weliswaar in de maak maar als we naar de verschillende steden en landen kijken (uitzonderingen daargelaten) wordt er nog maar bar weinig gedaan in aanloop naar de omgevingseisen. Europese subsidies die we aanvragen worden niet getoetst aan verbetering van de situatie van luchtkwaliteit of de betrokkenheid van de bevolking maar aan economische resultaten die eruit voortkomen. Steden hebben zoveel kosten dat ze vaak op het randje van faillissement verkeren waardoor ook hun beleid zich richt op geldstromen en directe kostenbesparingen. De soort maatregelen van de EU ziet men al snel als extra kostenpost in plaats van een kans om met de bevolking innovaties te gaan bedenken en introduceren die arbeidsplaatsen, innovaties, kostenbesparing en internationale handel opleveren. AiREAS doet veel moeite om de steden te overtuigen van de kansen in plaats van te blijven redeneren vanuit het drama.
Volgens gezonde verstedelijking adviseur Leendert van Bree, een van de trekkers van de Brabantse Health Deal, moeten we hoopvol gestemd zijn en dat met deze aandacht van Europa we de normen in 2030 zullen halen. Wij delen dit optimisme alleen als de steden bereid zijn zichzelf naar niveau 4 gebiedsontwikkeling te tillen en zaken zoals gezondheid en omgevingskwaliteit boven de politieke en economische lobbies tillen. Zolang dat niet het geval is zullen we eerder een tendens van verslechtering zien die, zoals politiek gebruikelijk, pas achteraf zal worden erkend en betiteld als “foutieve inschatting van onze voorgangers”.
In Eindhoven en Brabant trachten we het goede voorbeeld te geven en ons verhaal klopt ook volgens de vele partijen die zich aansluiten bij het AiREAS initiatief. Maar deze zijn vaak wetenschappelijk, bedrijfskundig of sociaal ondernemerschap georiënteerd en botsen met de lokale bestuurlijke geslotenheid. Daarom pleit AiREAS en de Stad van Morgen ook voor resultaatgedreven regionale fondsvorming onder beheer van een multidisciplinair lokaal gezelschap en niet ondergeschikt aan de lokale bestuurdersmentaliteit. Zo wordt deze uitgenodigd om te faciliteren en mee te doen maar niet om het voortouw te nemen als ze zich daarin belemmerd voelen.
De intenties van Europa brengen in ieder geval deze spanningsvelden in actie. En dat op zich is al positief. Hier het laatste nieuws van de maatregelen.
Plaatje niet zichtbaar in het artikel
Groet Ben