Persbericht

AiREAS Eindhoven lanceert de luchtkwaliteit index

Sinds vandaag kunnen de burgers van Eindhoven via de AiREAS website in een oogopslag zien wat de ontwikkeling van luchtkwaliteit is in hun eigen stad. Dat is belangrijk zodat mensen met hart of longaandoeningen, maar ook recreanten, sporters of kwetsbare ouderen, maatregelen kunnen nemen voor het bewaken van hun gezondheid.   

De AiREAS AQI is een luchtkwaliteitindex die in een enkel overzicht alle gemeten waarden van luchtvervuiling van de laatste uren presenteert. Helemaal bovenaan zien we een weergave van de hoogste pieken in alle metingen. Er worden kleurcodes toegepast die verschillende niveaus van vervuiling weergeven. Lichtblauw bijvoorbeeld geeft aan dat de vervuiling het laagst is. Fellere en donkerder worden kleuren, van geel naar oranje, rood en paars, geven een steeds ernstigere vormen van vervuiling weer. Donker paars toont de ernstigste vorm van vervuiling voor die specifieke meting. De metingen worden per uur weergegeven zodat men kan zien hoe het verloop is geweest van de vervuiling gedurende de dag.  

aireas_aqi_nl_gemeente_eindhoven-2-nov-2016

De bovenste rij geeft de hoogste piek weer uit alle metingen. Hoe donkerder de kleur des te hoger de gemeenten vervuiling

Het doel van de AiREAS AQI is om het bewustzijn onder de bevolking te vergroten en mensen met lichamelijke gevoeligheden, of degenen die intens gebruik maken van de buitenruimte voor werk, recreatie of sport, alert te maken op de situatie die ze tegen kunnen komen. Door rekening te houden met vervuilingspatronen kan men zelf keuzes maken die blootstelling minderen en daarmee de kwaliteit van het leven verhoogt.

De techniek die de index mogelijk maakt is door het partnerbedrijf Scapeler ontwikkeld en geeft AiREAS de mogelijkheid om in de nabije toekomst een alert of alarm functie aan te gaan bieden die belanghebbenden waarschuwt bij concrete verhogingen van vervuiling in een concreet gebied. De vervuiling kan door heel veel verschillende bronnen worden veroorzaakt en is niet altijd direct gerelateerd aan de lokale omgeving. Omdat luchtvervuiling niet zichtbaar is kunnen mensen met aandoeningen aan de luchtwegen of het hart baat hebben bij tijdige informatie.

AiREAS is een samenwerkingsverband tussen de burgers van Eindhoven, de gemeente, de provincie, sociale wetenschappers, onderwijs en innovatieve ondernemers om samen de gezonde stad te creëren met luchtkwaliteit, gezondheid en mobiliteit als permanente meetbare prikkel.