Steeds meer burger zetten vraagtekens bij het beleid in de regio dat ogenschijnlijk gebaseerd is op gezondheid maar in werkelijkheid aantoonbaar het tegenovergestelde veroorzaakt. De Vestdijk en het Vliegveld zijn spraakmakende voorbeelden.

Vestdijk
Al geruime tijd vragen we ons af wie keuzes maakt rond de Vestdijk? AiREAS is onderdeel van de Stad van Morgen filosofie waarin menselijke kernwaarden zoals gezondheid en veiligheid sturend zijn in de samenwerking tussen burgers en beleid. Maar van samenwerking is geen sprake. Zijn de maatregelen, die men als “proef” heeft betiteld, gezond? Nee! Veilig? Nee! Samen genomen? Nee! Waarom dan die halfslachtige maatregelen? Worden we hier voor de gek gehouden? Het gemeenschappelijke hogere doel en gedeelde verantwoordelijkheid voor gezondheid en kwaliteit van leven wordt op deze manier eenzijdig onderuit gehaald. Dat noemen we geen volksvertegenwoordiging meer, ook geen samenwerking. Het falen van het huidige maatschappelijke systeem dat niet meer dienstbaar is naar de mens.

Kortom, een bestuurlijk herseninfarct. Welk belang het dient weet niemand maar het algemeen belang is ver te zoeken. Omwonenden geven aan dat ze dagelijks hun hart vasthouden bij de bijna ongelukken. “Dat er nog niemand is verongelukt is een wonder”, stellen buurtbewoners, “dit wil toch niemand op zijn of haar geweten hebben?”. Als het aan AiREAS ligt sluiten we de hele binnenstad voor auto en vrachtverkeer en introduceren we alternatieve (langzame) mobiliteit die niet vervuilend is maar wel handig.

Het vliegveld
Ook zo iets. Op provinciaal niveau tekenen semi-overheid en overheid de Brabantse Health Deal. Dat is 22 juli 2016! Wat doet het politieke spelletje ondertussen? Ze gaat akkoord met het opstijgen vanaf het vliegveld naar het Noorden als het weer het toelaat. Met het gevolg dat half Eindhoven en omgeving 5x zoveel overlast heeft van geluid dan ooit tevoren. En dat vooral op dagen dat het zonnig is en men van rust wil genieten in de tuin of op het balkon. Waarom deze tegenstrijdigheid? Wat bezielt de bestuurders om dit toe te laten?

Analyse van buurtinitiatief uit Acht

Via de media trachtte men (wie?) zand te strooien in de ogen van de burgers door te rapporteren dat in het Zuiden nog nooit zo weinig klachten zijn geregistreerd. Eindhovens Dagblad hapt toe maar rekent buiten de waard en moet een dag daarna bakzeil halen door burger opstand uit Acht die met een geheel ander geluid en bewijsvoering komt. Het ED is sportief en publiceert direct een nieuw artikel. De overlast is verplaatst naar het dichtbevolkte gebied. Waarom? Wat is dit nu weer? Toen AiREAS van start ging was gezondheid in de regio het hoofddoel, in samenwerking met wethouders en ambtenaren. Samen verantwoordelijkheid nemen was en is het motto. En dan doet men dit zonder enig overleg. Schandalig vanuit burgerperspectief en ethiek.

ED rapporteert

We zijn niet gek. Wat denken die bestuurders? Dat ze over de rug van de bevolking hun spel kunnen spelen? Nee dus. We gaan graag op vakantie maar niet ten koste van onze gezondheid of veiligheid. Vliegveld Eindhoven dient een zakelijk belang, geen vakantie of militair belang. Daar zijn andere gebieden voor. 80% van het vliegverkeer van Eindhoven is niet passend bij zakelijk perspectief. Opstijgen doe je met wind tegen en over dunbevolkte gebieden, niet het dicht bevolkte Acht en de rest van Eindhoven.

Brabant moet gezonder worden volgens de bestuurders en bevolking. We willen af van vervuiling van de lucht, geluidsoverlast en vele andere stressfactoren die door de politieke economische werkelijkheid worden veroorzaakt. Maar met een beleid dat doet of haar neus bloed komen we niet verder. We worden moedwillig voor de gek gehouden en op zorgkosten of ongemakken gejaagd. En wegens wiens belang? Op een andere manier is dit niet uit te leggen.

Bernard Gerard schrijft er een felle blog over in zijn eigen leesbare stijl.

Op 22 november wordt gesproken in het Rozenknopje over de mogelijke noodzaak en behoefte om naar een ander bestuursmodel te gaan. AiREAS is al onderdeel van Sustainocratie dat gezien wordt als een evolutie. Thom Aussems is de gastspreker deze keer.