Naar aanleiding van alle pers aandacht kwam de vraag vanuit de wijk Villapark in stadsdeel Tongelre te Eindhoven waarom AiREAS op de Sperwerlaan (midden in de wijk) een meetstation heeft en niet op de drukke Tongelresestraat waar ook veel sluipverkeer vermoed wordt?

Dit is een logische vraag van mensen die een onderbouwd bewijs zoeken voor een bekend probleem. Het liefst zou men maatregelen zien om de straat af te sluiten of het verkeer om te leiden. AiREAS gaat echter om het creëren van een gezonde Stad door innovatie, niet het blokkeren van de dynamiek noch het verleggen van het probleem.

Meten aan een drukke weg bewijst alleen wat we allang weten. Maatregelen worden al genomen door overheden die helaas ook rekening dienen te houden met politieke en economische belangen rond bereikbaarheid, cultuur, economie en systeemeisen. Het spanningsveld is groot terwijl de overheid denkt aan maatregelen als kostenpost in plaats van innovatie kansen.

Om duidelijk te maken dat het meten in de buurt van de mens in plaats van het bekende probleem zijn logica heeft heb ik de metingen van de laatste maand naast elkaar gelegd op één scherm, inclusief het maps-kaartje van de 3 meetstations. Ik geef fijnstof weer van PM 1, 2.5 en 10.

image

Het is natuurlijk indrukwekkend te constateren dat midden in de wijk pieken ontstaan die soms ernstiger overkomen dan langs de drukke verkeersaders. De invloed van weer, speciale feestdagen, gebeurtenissen in de wijk, evenementen, enz komen in beeld. Interpretatie wordt zo een multidisciplinaire zaak waar de buurtbewoners zelf ook aan mee kunnen doen.