De ultrafijnstofmeters in Eindhoven zijn even weggeweest wegens onderhoud bij Philips. Sinds donderdagavond zijn ze teruggeplaatst op 6 lokaties in de stad. U ziet ze rood uitslaan op het plaatje beneden. We gaan nu de app bijstellen met de komst van deze apparaatjes. Aan de rode bolletjes kunnen dus geen oordeel nog verbinden. Wel kan ik alvast wat informeren over ultrafijnatof (UFP)
Ultrafijnstof (UFP)
Er is nog niet veel bekend over ultrafijnstof. Het is veelal kleiner dan een virus en het lichaam blijkt er gevoeliger voor te zijn dan de dikkere varianten. De ultrafijnstof nestelt zich in de celwanden van onze bloedvaten, longen, hersenen en lymphsysteem. Ze veroorzaken ontstekingen die leiden tot allerlei ongemakken zoals aderverdikking, ademhalingsproblemen en uiteindelijk zelfs kanker. Het is van belang er meer over te weten te komen.
Daarom is AiREAS uniek. We meten deze bestanddelen en bestuderen het gedrag van deze deeltjes in verschillende omstandigheden. Zo zijn er proeven gedaan die aantonen dat er een verband is tussen ionen in de lucht en de natuurlijke luchtzuivering. Ook lijken deze deeltjes anders te reageren op statische electriciteit door het lichte gewicht. Hierdoor vallen ze soms “omhoog” in plaats van omlaag.
Het is juist door al die unieke omstandigheden én gezondheidproblemen dat wij fase 2 ingaan en samen met de Eindhovense bevolking de komende jaren op zoek gaan naar de “gezonde stad”. Dit doen we samen door wetenschappelijk onderzoek en inzicht te combineren met innovaties en veranderingen die verbetering aan moeten tonen in de gezondheid van ons allemaal. Dat is niet eenvoudig want we lopen tegen allerlei hindernissen aan. Denk aan cultuurissues van BBQen in de zomer of sociaal economische zaken rond houtverbranding in de winter. Of de uitdaging van binnenstedelijke mobiliteit, bereikbaarheid en bevoorrading in combinatie met energiegebruik. Ook kijken we naar de oorspong van ultrafijnstof en proberen te experimenteren met innovaties die onze levensstijl hoog houden en onze leefbaarheid verbeteren.
Samen
We nemen allemaal samen deel aan de maatschappij en kunnen allemaal bijdragen aan onze leefomgeving door kleine of grotere zelfbewuste veranderingen in ons dagelijks leven. AiREAS zal bewijs leveren dat we er in vele opzichten op vooruitgaan maar we zullen het toch zelf moeten doen. AiREAS zal via FRE2SH (wijkgerichte activiteiten) innovaties introduceren die wetenschappelijk gemotiveerd zijn en zich praktisch dienen te bewijzen. We hebben de hulp en medewerking van de overheid, de wetenschap en het innovatieve bedrijfsleven maar de bevolking draagt de stad door er gebruik van te maken.
In september 2014 gaan we fase 2 opstarten. U hoort van ons. Doe vooral mee.
Geef een reactie