Regelmatig kijk ik naar de ‘plaatjes’ die ontstaan door de visualisatie van de meetgegevens welke uit het ILM systeem beschikbaar komen. Het Innovatief LuchtMeetsysteem is ontwikkeld door AiREAS en meet de luchtkwaliteit in de stad. In de gemeente Eindhoven zijn 35 meetkasten met sensoren aangesloten op dit systeem. De data die beschikbaar komt als open data verwerk ik en maak het onzichtbare zichtbaar door visualisaties die meer aanspreken dan de getallen die meetwaarden laten zien.

Spannende beelden

Je hoopt dan natuurlijk spannende beelden of onverwachte situaties te zien. Dat gebeurt zo nu en dan ook wel bijvoorbeeld als er een brand of het effect van bijzondere weersomstandigheden zichtbaar worden. Vaak zijn het de ‘standaard’ beelden.

Zomerse dagen met veel zon krijgen extra de aandacht omdat je dan het effect van de zon krijgt te zien op luchtvervuiling. Door invloed van de zon worden chemische reacties geactiveerd waarbij ozon ontstaat. Dat begint in de loop van de ochtend als de zon op kracht komt en zakt s’avonds weer langzaam terug. Op één dag wordt dan de cyclus van het ontstaan en weer verdwijnen van ozon zichtbaar. In een video waarin dit in time lapse te zien is geeft dit leuke en soms spannende beelden. De plaatjes laat ik vaak ook op twitter zien @scapeler met de hashtag “#blauwisgoed” (als dat van toepassing is 😉

schermafbeelding-2016-09-15-om-10-04-57    schermafbeelding-2016-09-15-om-16-01-12

 

Media aandacht voor smog

Soms heb je van die momenten dat van alles tegelijk lijkt te gebeuren. Zo ook op 15 september 2016. Die dag beloofde erg zonnig te worden dus ik had me al voorbereid op een dagje ozon. Die ochtend ontving ik een bericht van AiREAS waarin gevraagd werd om een recente video met time lapse ozon want er zou die dag een interview afgenomen worden door Omroep Brabant en diezelfde dag worden uitgezonden. Media aandacht voor smog in de provincie en dan is AiREAS natuurlijk de aangewezen organisatie om informatie te leveren.

De uitzending op Omroep Brabant

schermafbeelding-2016-09-17-om-15-29-06

Zon met onweer als toetje

Onweer als toetje? De zon zorgde die dag zoals verwacht voor een duidelijk zichtbare ozon ontwikkeling die in de loop van de ochtend begon en tegen de avond weer een langzaam terugtrekkend beeld liet zien, een ‘normaal’ patroon dus. Totdat …. zo tussen 8 en 9 uur het onweer in alle hevigheid losbarstte. En ozon in de leefomgeving ontstaat niet alleen door zonlicht maar ook bij elektrische ontladingen, onweer dus!

schermafbeelding-2016-09-15-om-22-54-00  schermafbeelding-2016-09-15-om-22-48-07

Alsof perfect georganiseerd volgde het onweer het moment dat de zon klaar was met haar werk te doen. In de time lapse video is dat te herkennen. Een uniek beeld van een uniek moment uit een dag ozon registratie.

1 + 1 + 1 = veel aandacht

Het unieke van de combinatie van media aandacht, unieke beelden en actief twitter gedrag werd gaandeweg duidelijk toen ik het aantal weergaven van de tweets zag groeien. Het bijgaande plaatje laat het contrast zien tussen de ‘normale’ dagen en deze bijzondere dag. De piek en nasleep de volgende dag geeft >3.500 weergaven, een duidelijk uitschieter.

schermafbeelding-2016-09-17-om-15-13-09

André van der Wiel
Scapeler partner van AiREAS