Gisterenavond ontstond plotseling een ongezonde paarse vlek tussen de overigens gezonde lucht van Eindhoven op dat moment (aangegeven in blauw) op het luchtkwaliteit meetsysteem van AiREAS.

img_20160429_225038.jpg

Brand!

Nader onderzoek gaf aan dat er een slaapkamer brand was in een woning die pal tegen een van onze meetstations staat aan de Pastoriestraat.

Brand

Met de neus er bovenop

Dit concrete meetstation staat op een druk kruispunt van de rondweg en de Montgomerylaan te Eindhoven. Op de hoek van dat kruispunt is een speelplaats van een basisschool. Zo trachten we inzicht te krijgen over de blootstelling aan luchtvervuiling voor deze jongeren en wat we er aan zouden kunnen doen? De opstelling van deze meetinstallaties is de wereld rond gegaan omdat veel bezoekende overheden het erg moedig vinden van de Eindhovens gemeente om op deze manier te meten, dicht bij de mensen en zeker zo dicht bij kinderen. Veel van de bezoekende overheden redeneren nog in de trend van “wat niet weet wat niet deert”, of “als de meetgegevens bekend worden dan hebben we de poppetjes aan het dansen”. Dat geeft weer hoe krachtig en inspirerend uiteindelijk onze samenwerking gebaseerd op volksgezondheid is.

Nu staat het meetstation als stille getuige weer in het nieuws. Al snel was de brandweer ter plaatste en kon het vuur geblust worden. Dat zagen we natuurlijk ook terug op onze “radar” (met dank aan Scapeler die dit steeds voor ons in de gaten houdt)

img_20160430_125145.jpg