Het Schone Lucht Akkoord, kortweg SLA, is een Haagse subsidieregeling voor gemeenten en provincies om te werken aan een schone en gezonde leefomgeving.

Intekenen op dit akkoord schept voor gemeenten verplichtingen waar men voldoende menskracht voor moet hebben om ze aan te vragen en tot uitvoering te brengen. Voor kleinere gemeenten is dat vaak erg lastig waardoor ze niet mee kunnen doen. Voor grotere gemeenten en de provincie is het wel mogelijk en noodzakelijk. In Eindhoven en omgeving biedt AiREAS de mogelijkheid aan de gemeenten om in de SLA omgeving samen te werken. AiREAS neemt dan een deel van de subsidie over en ontwikkelt de uitdaging met de inzet van zzp-ers, werklozen in een heroriënteringstraject en vrijwilligers. Dat kan natuurlijk niet voor alle gemeentelijke SLA aanvragen maar wel voor een aantal. Het kan zelfs zo zijn dat de samenwerking met AiREAS juist leidt tot bepaalde aanvragen waar een gemeente belang bij heeft maar zelf geen kennis of mensen voor heeft. Soms komt het argument dat de SLA subsidies uitsluitend door gemeenten besteed mogen worden. Dat is een interpretatie die we vaak ter discussie stellen omdat het SLA resultaat gedreven dient te zijn en betrokkenheid dient te creëren bij de maatschappelijke uitdaging. In Eindhoven ligt bijvoorbeeld de SLA voor het Snuffelfiets project en het voorgezet onderwijs bij AiREAS. Een precedent waar andere gemeenten een voorbeeld aan kunnen nemen. En zeker kleinere gemeenten die toch al met beperkte middelen kampen voor alle uitdagingen in de domeinen van milieu (lucht, bodem, water) en sociaal (gezondheid, zorg).  De samenwerking met AiREAS levert verschillende vliegen in een klap: de ontlasting van de gemeente zonder aan resultaatgerichtheid in te boeten, het stimuleren van burger en ondernemersparticipatie, het creëren van werkgelegenheid en het verhogen van het lokale bewustzijn. 

Het schone lucht akkoord heeft een interactieve website waar de vele duizenden maatregelen per gemeente en provincie zichtbaar gemaakt worden. We zien dat veel van de genoemde maatregelen niet direct meteen effect opleveren maar trachten anderen mee te nemen in de verantwoordelijkheid via regelgeving, campagnes, beoogde afspraken, enz. We zien ook dat burgerparticipatie trajecten achter blijven bij de vele andere overheid intenties. Werk aan de winkel voor alle partijen.