De eerste vragen aan de studenten “communicatie” van Fontys waren “hoe ontstaat een community?” en “Hoe houd je een community levendig?”. Deze vragen waren een opwarmertje voor de essentiële vraag waarom we als AiREAS en studiegroep bij elkaar waren gekomen, namelijk “hoe kan AiREAS jongeren betrekken bij de uitdaging van gezondheid en luchtkwaliteit”. Vijf groepjes van drie personen, in de leeftijdscategorie van rond de 23, man en vrouw gemengd, soms alleen dames wegens de grote hoeveelheid vrouwelijke aanwezigheid in de groep, gingen aan de slag met de uitdaging. Het initiatief voor deze uitdaging was gekomen van de studenten zelf, met name Hannah van den Hurk, die mee had gedaan met de recente bestuurlijke conferentie van AiREAS.
Na de introductie van Jean-Paul Close had men ongeveer 90 minuten om tot concrete voorstellen te komen.
In die 90 minuten moesten de jongeren zich de uitdaging van AiREAS eigen maken omdat het onbekend terrein was voor hen? Daarna samen overleggen of ze een project ter verbinding en communicatie konden bedenken? En tot slot een presentatie voorbereiden en verzorgen. Zowel de docent als Jean-Paul Close deden hun rondjes om de studenten eventueel bij te staan bij vragen of achtergrond informatie. Op een uiterst relaxte en creatieve manier gingen ze met enthousiasme aan de slag. En het resultaat mag er wezen. Vijf toepasbare en uitvoerbare projectpresentaties, gebracht op een professionele manier. Ongekend hoe vrij, open en creatief deze jongeren kunnen zijn als ze de ruimte krijgen en prikkels.
Natuurlijk zijn deze creatieve jongeren uitgedaagd om hun ideeèn ook tot uitvoering te brengen met de hulp van de AiREAS community. Zonder uitzondering accepteerden ze de uitdaging.
Petje af voor deze mooie, betrokken mensen
Geef een reactie